You are currently viewing AKVA PARK: DA LI IZGRADNJA KOŠTA MILIJARDU ILI MILIJARDU I 500 MILIONA? KO JE U PRAVU, STEVAN BAKIĆ ILI IŠTVAN PASTOR?

AKVA PARK: DA LI IZGRADNJA KOŠTA MILIJARDU ILI MILIJARDU I 500 MILIONA? KO JE U PRAVU, STEVAN BAKIĆ ILI IŠTVAN PASTOR?

Povodom izgradnje akva parka na Paliću, predsednik SVM-a, Ištvan Pastor izjavio je da je za izgradnju akva parka najveći problem što je pored dosadašnjih milijardu dinara, potrebno još 500 miliona dinara, kako bi se ovaj posao završio. Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine rekao je i da očekuje razgovore sa predsednikom Srbije kako bi pronašli izvore za nedostajući iznos. Pastor je naveo da je iz budžeta Grada Subotice moguće obezbediti još 170 miliona dinara, ali da je za završetak akva parka potrebno još dva puta toliko novca.

„Očekujemo da bismo krajem jula mogli da promenimo izvođački ugovor i da se nastave radovi za čiji završetak je potrebno bar još pola godine”, naveo je Pastor i dodao da se mora pronaći ko će rukovoditi ovim akva parkom.

Podsećamo, međutim, da je postavljanjem kamena temeljca, 25. decembra 2018. godine otpočela prva faza radova na izgradnji akva parka i velnes centra na Paliću, koju zajednički finansiraju Pokrajinska vlada, Vlada Republike Srbije i Grad Subotica. Polaganju kamen temeljca prisustvovali su gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i Nebojša Daraboš, direktor preduzeća „Park Palić“ kojem je povereno vođenje projekta izgradnje akva parka i velnes centra

Investicija na Paliću finansira se sredstvima iz budžeta republike, pokrajine i Grada Subotice. U prvoj fazi trebalo je da bude uloženo 320 miliona dinara, kako su preneli mediji. Posao izgradnje u ovoj fazi, kao jedinom ponuđaču na tenderu, poveren je konzorcijumu „Gemax gradnja“ iz Novog Sada i „Saniteko group“ iz Podgorice.

Radovi u drugoj, završnoj fazi ugovoreni su sa beogradskim preduzećem „Alex engineering & construction“ (kao jedinim ponuđačem), a ugovorena vrednost iznosila je 614,2 miliona dinara.

Ovo je potvrdio i novi gradonačelnik, Stevan Bakić, obilazeći radove 25. septembra prošle godine, izjavivši da je prva faza radova završena, da su radovi na drugoj, ujedno i završnoj fazi otpočeli u martu ove godine, te da je bilo predviđeno da traju 250 dana i da se ovaj kompleks izgradi do kraja 2020. godine, kao i da bi „izgradnja spa centra sa akva parkom na Paliću, koja je produžena zbog pandemije koronavirusa, trebalo da se okonča početkom marta 2021. godine“. Takođe je naglašeno da je ukupna vrednost prve i druge faze ovog projekta 1,111 milijardu dinara.

Iz ovih kontradiktornih izjava nameće se nekoliko pitanja na koje građani Subotice očekuju odgovore:

  • Ako je izgradnja prve faze ugovorena za 320 miliona dinara, a druge završne faze za 614,2 miliona dinara, za koje tačno radove je potrebno još 500 miliona dinara?
  • Da li je neko otuđio 500 miliona dinara na nezakonit način, kako proizilazi iz kontradiktornih izjava?
  • Zašto se menja izvođački ugovor sa izvođačem koji je imao obavezu da za ugovorena sredstva i završi akva park?

Savez vojvođanskih Mađara ima predstavnike u skupštini preduzeća „Park Palić“ od njegovog osnivanja, uključujući i Ištvana Pastora. Zašto dosad SVM nije reagovao ako je uočio neke nepravilnosti i zašto su radovi zaustavljeni kada je SVM postavio svog člana na mesto novog direktora „Park Palića“?

Očekujemo i od gradonačelnika Stevana Bakića da objasni građanima Subotice da li izgradnja akva parka košta „nešto preko milijardu dinara“, po njegovim rečima ili mijardu i 500 miliona, po rečima Ištvana Pastora.

Pitanje za sve je: da li je realno da akva park koji pod krovom ima 3.000 kvadratnih metara i tobogane košta dva ili tri puta više od bazena na Prozivci koji pod krovom ima 3.800 kvadratnih metara?

Informativna služba GrO Demokratske stranke u Subotici

Ostavite odgovor