You are currently viewing Država ne reaguje na povećan nivo aflatoksina u kukuruzu

Država ne reaguje na povećan nivo aflatoksina u kukuruzu

 

Resorni odbor Demokratske stranke za poljoprivredu saopštio je danas da je za poljoprivrednike svaka naredna godina vlasti Srpske napredne stranketeža od prethodne.

Zbog nesposobnosti SNS-a, problemi poljoprivrede i poljoprivrednika se uporno guraju pod tepih, rešavaju nasumično bez plana od slučaja do slučaja, od protesta do protesta, bez sistema, bez pouke za budućnost.

Nakon ogromnih problema sa setvom zbog visokih cena veštačkog đubriva i dizela, došao je dug period tropskih dana bez kiše i sa smanjenim finansijskim mogućnostima ratara za primenu punih agrotehničkih mera. To je uzrokovalo da se sada poljoprivrednicima, i ne samo njima, već celokupnom stanovništvu, javlja novi problem uočen kroz berbu kukuruza. U pitanju je pojava aflatoksina u ovogodišnjem rodu kukuruza. Nakon više desetina poziva poljoprivrednika da im sa otkupnih mesta velikih otkupljivača na teritoriji severne Bačke, Banata i delova Srema kontrole vraćaju desetine tona kukuruza navodno zbog utvrđenog prisustva aflatoksina, smatramo da je naša zakonska i građanska obaveza da upozorimo javnost na mogući problem.

“Ne želeći da tvrdimo bilo šta bez jasno utvrđenog stanja, a imajući u vidu dosadašnju epsku neažurnost raznih uprava Ministarstva poljoprivrede, ovim putem upozoravamo na moguću opasnost po zdravlje i život i životinja i stanovništva. Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede i nadležne uprave za zaštitu bilja i veterinu da u što kraćem roku izađu sa podacima laboratorijskih kontrola zrna kukuruza berbe 2022. godine na prisustvo aflatoksina i da u sledećih 6 meseci vrše pojačano, konstantno i sistematsko praćenje aflatoksina, kako u silosima i skladištima, tako i u hrani za životinje i mleku kod svih skladištara i proizvođača, i da javno objavljuju dobijene rezultate na nedeljnom nivou na internet stranicama Ministarstva i u sredstvima informisanja. Takođe ih pozivamo da u saradnji sa naučnim institucijama i proizvođačima i skladištarima jednom za svagda utvrde mere koje bi se primenjivale u slučajevima pojave ovog izuzetno opasnog mikotoksina. Nesposobnost vlasti ne sme više da se prevaljuje preko leđa poljoprivrednika,” navodi se u saopštenju Resornog odbora Demokratske stranke za poljoprivredu.

Informativna služba Demokratske stranke

Ostavite odgovor