You are currently viewing <strong>PITANJE </strong><strong>ZA SNS I SVM:</strong>

PITANJE ZA SNS I SVM:

KOLIKO JOŠ STOTINA MILIONA ILI MILIJARDI

TREBA ZA ZAVRŠETAK AKVA PARKA I ZAŠTO SREDSTVA NISU OBEZBEĐENA?

Posle donošenja budžeta Grada Subotice za 2022. i usvajanja Programa poslovanja preduzeća „Park Palić“ za 2022. godinu, dužni smo Srpskoj naprednoj stranci i Savezu vojvođanskih Mađara da uputimo nekoliko pitanja u vezi sa izgradnjom wellness i spa centra sa akvaparkom na Paliću.

Rekapitulirajući izjave različitih zvaničnika, cifre prikazane u budžetu grada i Programu poslovanja „Park Palića”, dolazimo do niza kontradikcija i smatramo da su pitanja neophodna:

  • Gradonačelnik Stevan Bakić je izjavio 25. septembra 2020. godine da obilazi radove na „drugoj, završnoj fazi” izgradnje akvaparka, u vrednosti od 614,2 miliona dinara, što je u zbiru sa prvom fazom trebalo da košta ukupno 1,11 milijardi dinara, a sve po rečima gradonačelnika Bakića, koji je pritom najavio i završetak radova u martu 2021. godine.

 

  • Po koalicionom sporazumu, preduzeće „Park Palić“ preuzima SVM. Novo poslovodstvo zaustavlja sve radove na izgradnji kompleksa. Gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na RTV-u 15. aprila prošle godine, Ištvan Pastor, odgovarajući na deo pitanja kao predsednik Skupštine preduzeća „Park Palić“, rekao je da je odlučeno da se angažuje budžetska inspekcija kako bi utvrdila stanje radova na akva parku, ali i objasnio da će za finalizaciju projekta biti potrebno još oko 400 miliona dinara, dodavši da cela investicija košta 1,5 milijardi dinara.

 

  • avgusta prošle godine, rekapitulirajući godinu dana rada gradskih vlasti od izbora 2020, Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, izjavljuje da je za završetak akvaparaka potrebno još 503 miliona dinara.

 

  • Međutim, u Odluci o budžetu Grada Subotice na strani 8, navodi se da je za završetak „Wellnes Spa centra na Paliću“ potrebno još 47 miliona, što znači da cela investicija treba ukupno da košta sada već blizu 2 milijarde dinara, odnosno 4 puta više od bazena na Prozivci.

 

  • Ali očigledno je da se završetak investicije i ne planira jer je u budžeta Grada predviđeno svega 112 miliona dinara, a kako se vidi iz Programa poslovanja „Park Palića”, u budžetu AP Vojvodine za „Wellnes i spa centar sa akvaparkom” predviđeno je samo 15 miliona dinara. U budžetu Republike Srbije predviđeno je 0 (nula) dinara za akvapark, ali je zato za dva wc-a predviđeno blizu 100.000 evra! Napominjemo da je bazen na Prozivci kompletno izgrađen o trošku Republike i Pokrajine, dok Grad Subotica nije imao nikakvih troškova.

 

Dakle, nakon svih izjava njihovih čelnika koji neprekidno licitiraju različitim sumama za završetak ove investicije, pitanja za SNS i SVM su sledeća:

 

  • Koliko milijardi treba još za završetak wellnes i spa centra sa akvaparkom na Paliću?

 

  • Da li su GrO Srpske napredne stranke u Subotici i Savez vojvođanskih Mađara uopšte tražili od Republike i Pokrajine sredstva?

 

  • Da li je izgradnja namerno zaustavljena i zašto?

 

Sumnjamo da će građani Palića i Subotice dobiti odgovore na ova pitanja. Ne sumnjamo, međutim, da će glas za Srpsku naprednu stranku i Savez vojvođanskih Mađara na izborima 3. aprila značiti glas za dalju stagnaciju i propadanje Palića i Subotice.

 

Informativna služba GrO DS u Subotici

Ostavite odgovor