You are currently viewing Nebezbedan grad

Nebezbedan grad

 
 

Od početka mandata koalicije Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, Subotica je postala neprepoznatljiv grad. Nije to postala jer je vlast uredila zapuštenu gradsku infrastrukturu – naprotiv, svojim odlukama doprinela je rušenju grada. Subotica nije neprepoznatljiva ni zato što je vlast uspela da privuče privredne subjekte koji svojim zaposlenima mogu da obezbede život dostojan čoveka – naprotiv, iz Subotice se za vreme koje ova koalicija provodi na vlasti iseljava sve više i više ljudi. Naš grad nije neprepoznatljiv ni zato što je uključio građane u procese odlučivanja i razvija projekte koji podstiču stvaranje boljeg okruženja za sve – naprotiv, vlast je uspela sve segmente gradskog funkcionisanja grada da podeli na stranačke „feude“ u kojima građani ne znače baš ništa.

Subotica je, nažalost, postala neprepoznatljiva jer se pretvara u grad nasilja i nebezbednosti. Poslednji događaj u kojem je smrtno stradao mladić, a koji još uvek nije rasvetljen do kraja, niti su počinioci privedeni pravdi, samo potvrđuje da se naš grad suočava sa talasom nasilja pred kojim gradska vlast zatvara oči jer i sama učestvuje u stvaranju ambijenta netolerancije, netrpeljivosti prema drugačijem i nedodirljivosti moćnih pojedinaca. Nije potrebno da podsećamo sugrađane na niz okršaja koji su se dešavali i još uvek se dešavaju u šumama u okolini Subotice, a koji su se preneli skoro u sam centar grada. Subotičani, nažalost, isuviše dobro znaju koliko brzo se grad pretvorio od mirnog mesta za život do poligona za izvršavanje raznih krivičnih dela, pa i onih sa najtežim ishodom.

Gradska vlast, oličena u funkcionerima koji se javnosti češće obraćaju da bi senzacionalistički najavljivali rasplet „slučaja“ uništavanja slova sa nazivom grada – do raspleta tog vandalskog čina još uvek, inače, nije došlo – odgovorna je za porast osećaja nebezbednosti u gradu jer ništa ne čini da spreči porast nasilja. Koalicija SNS i SVM, koja vlast vrši i na republičkom nivou, odgovorna je za kontinuirano prisutno nasilje u javnoj sferi. To nasilje se preselilo i na ulice našeg grada i stvorilo neku novu Suboticu, grad u kojem se više niko ne oseća bezbedno.

Gradski odbor Demokratske stranke poziva na odgovornost koaliciju SNS i SVM i zahteva da obezbede sigurnost svim građanima Subotice, kao i da bezbednost u gradu prestanu da opisuju kao zadovoljavajuću jer na taj način vređaju sve one koji žive u ovom gradu.

 

 

GrO Demokratske stranke, Subotica

Ostavite odgovor