You are currently viewing SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – BELA DURANCI (1931-2021)

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – BELA DURANCI (1931-2021)

Gradski odbor Demokratske stranke ovim putem inicira i zalaže se za to da jedna od ulica u Subotici ponese ime Bele Durancija, prvog diplomiranog istoričara umetnosti u našem gradu. Bela Duranci preminuo je nedavno, 1. jula, u 90. godini života ispunjenog staranjem o našem zajedničkom kulturnom nasleđu i posvećenog otkrivanju njegovih vrednosti.

Duranci je rođen u Baču 5. jula 1931. godine. U Subotici je živeo od svoje rane mladosti. U ovom gradu je završio gimnaziju, a istoriju umetnosti diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1959. do 1975. godine bio je kustos Gradskog muzeja Subotica, 1962. godine jedan je od osnivača „Likovnog susreta“, a radio je i u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je takođe osnovao.

Rad Bele Durancija odvijao se u nekoliko pravaca: bio je veoma zaslužan za pomake na planu zaštite spomenika kulture i izučavanja spomeničke baštine, posebno arhitekture secesije; intenzivno se posvetio proučavanju i predstavljanju umetnosti vojvođanskih stvaralaca 19. i 20. veka; realizovao je brojne izložbe umetnika koji su mu bili savremenici. Svoje domete na svim ovim poljima publikovao je u brojnim knjigama, studijama i člancima.

Za svoj rad dobio je mnoga profesionalna priznanja i nagrade: Plaketu Saveza društava konzervatora Jugoslavije (Ohrid, 1985), Likovnu nagradu „Nađapati Kukac Peter“ (Bačka Topola, 1986), Nagradu „Dr Ferenc Bodrogvari“ (Subotica, 1989, 1996, 2001), Forumovu nagradu (Novi Sad, 1991, 2018), „Iskru kulture“ (KPZ Novi Sad, 1997), Nagradu „Radomir Stanić“ za životno delo (Društvo konzervatora Srbije, 1998), Plaketu „Bela Kondor“ (Miškolc, 2008). Dobitnik je i najvećih priznanja Grada Subotice: „Pro Urbe“ (1996) i zvanja počasnog građanina (2008).

Zbog svog umeća razumevanja prošlosti, zbog nade kojom je oplemenjivao sadašnjost i zbog neizmerne ljubavi prema umetnosti, nasleđu, našem gradu i zajedničkom vojvođanskom podneblju, Duranci je bio cenjen među kolegama i voljen u društvu sa kojim je nesebično delio svoja znanja. Bio je čovek po kojem su ljudi prepoznavali Suboticu.

Durancijeve nesumnjive zasluge za naš grad zaslužuju da ga se kao zajednica trajno sećamo, te zato pozivamo Gradonačelnika i Predsednika Skupštine grada da Komisiji za davanje predloga za imenovanje ulica pri Skupštini grada Subotice upute predlog za imenovanje ulice po našem velikom sugrađaninu Beli Duranciju.

Informativna služba GrO DS

Ostavite odgovor