You are currently viewing SEĆANJE NA ZORANA ĐINĐIĆA

SEĆANJE NA ZORANA ĐINĐIĆA

 
 

U subotu, 12. marta, navršava se devetnaest godina od ubistva dr Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera Srbije. Gradski odbor Demokratske stranke poziva sugrađane da se tog dana u 11 časova na Platou dr Zorana Đinđića pridruže odavanju počasti ubijenom premijeru minutom ćutanja.

Dr Zoran Đinđić bio je jedan od inicijatora obnavljanja Demokratske stranke, jedan od njenih osnivača 1990. godine, a četiri godine kasnije postao je i njen predsednik. Izabran je za gradonačelnika Beograda 1997. godine, kao kandidat koalicije „Zajedno“ i kao čovek koji je nosio plamen demokratije. Zbog svog političkog delovanja, bio je osuđivan od strane tadašnjeg režima. Preuzimajući odgovornost za predvođenje procesa demokratskih promena u zemlji, bio je koordinator Saveza za promene i šef centralnog izbornog štaba Demokratske opozicije Srbije. Njegov rad doveo je do pobede na izborima 2000. godine, nakon kojih je smenjen autokratski režim Slobodana Miloševića. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. godine. Ubijen je 12. marta 2003. godine.

Političko delovanje dr Zorana Đinđića obeležila je snažna želja da Srbija postane uređena evropska zemlja. Svoj rad, pogovoto na mestu premijera, u potpunosti je podredio ideji o progresu našeg društva, zalažući se za njegov napredak u okolnostima koje su bile daleko od povoljnih. U zemlji tek probuđenoj posle decenija sukoba, nemaštine i progona neistomišljenika, dr Zoran Đinđić je pozivao na povratak slobodi i odgovornosti, postajući primer onoga što je zagovarao. Bio je političar vizionar čiji su ideali vodili Srbiju u pravcu modernog, uređenog društva. Reforme koje je sprovodio i entuzijazam kojim je ohrabrivao dobre promene u pojedincima i zajednici zaustavljeni su njegovim ubistvom.

Prve korake ka odgovornom i slobodnom društvu Srbija je napravila sa dr Zoranom Đinđićem kao njenim premijerom. Iako je naša zemlja danas daleko od mesta na kojem ju je on video, zahvalni smo mu što je svojim radom i životom pokrenuo proces nezaustavljivih promena.

 

 

Gradski odbor Demokratske stranke (Subotica)

Vidimo se!

Ostavite odgovor