You are currently viewing Daniel Kovačić: Pomoć poljoprivrednicima zakasnela i ponižavajuća

Daniel Kovačić: Pomoć poljoprivrednicima zakasnela i ponižavajuća

Najava potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića o beskamatnim kreditima za kupovinu veštačkog đubriva naišla je na negodovanje poljoprivrednika pošto to nije ni izbliza pomoć koju su očekivali.

Poljoprivrednik i predsednik Izvršnog odbora Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Daniel Kovačić smatra da bi se prava pomoć ogledala u subvencionisanju cene veštačkog đubriva u visini od 50% za svaki kupljeni kilogram, čime bi se donekle ublažio podređeni položaj poljoprivrednika u odnosu na dobavljače i trgovce. „Ponovo smo svedoci kako se sa zakasnelom merom kreditiranja i ponovnog zaduživanja opterećuje već i onako posrnuli srpski poljoprivredni proizvođač. Teza o tome ‘kako je sve poskupelo’ ne stoji, cena uree je danas neopravdano tri puta viša nego prošle godine, a poljoprivrednici ipak ne prodaju svoje proizvode ‘za 90% jaču cenu’ kako je ministar naveo. Poljoprivrednici svoje proizvode prodaju u vreme žetve, a drugi zarađuju na njihovoj nemoći da svoju pšenicu prodaju danas, kada vredi i do 50% više,“ poručuje Daniel Kovačić.

Ovom merom su ponovo kažnjeni i poniženi oni koji na vreme nabavljaju repromaterijal i koji su ga nabavili po najvišim cenama, kažnjeni su čestiti i pravi domaćini koji ne mogu čekati zakasnele nove mere ministarstva kada je urea već na njivama. Ministar je takođe najavio i pad cene ne znajući da je to samo logičan sled principa tržišne ponude i tražnje, pošto za nekoliko dana urea više neće biti interesantna poljoprivrednicima jer agrorokovi za prihranu pšenice, ječma, uljane repice i drugih ozimih kultura ističu.

„Pitamo se kome je ova mera u stvari namenjena pošto sasvim sigurno znamo da nije namenjena poljoprivrednicima. Da li je ovo samo stimulans određenim krugovima bliskim ministru da se povuku novčana sredstva iz banaka i očiste magacine puni uree, pošto do njive nije stigla? Po svemu sudeći, u pitanju je neracionalna i jalova mera, određena za uzak krug oko ministra i njegovih prijatelja,“ zaključio je Daniel Kovačić.

Informativna služba Demokratske stranke

Ostavite odgovor