You are currently viewing PODRŠKA PROTESTU POLJOPRIVREDNIKA

PODRŠKA PROTESTU POLJOPRIVREDNIKA

 

Demokratska stranka snažno podržava protest poljoprivrednika Subotice koji traže ispunjenje svih zahteva u okviru organizacije Inicijativa za opstanak poljoprivrednika. Ova inicijativa je slične proteste najavila i organizovala širom cele Srbije.
Pored suše, kao elementarne nepogode koja traje od februara, mnogo veću štetu poljoprivrednicima je nanela zabrana izvoza žitarica i osnovnih životnih namirnica. Umesto da je omogućila građanima nesmetano i kontinuirano snabdevanje u maloprodajnim objektima, zabrana je u stvari potpuno destabilizovala tržište. Dovela je do kraha cena žitarica, što je direktno uticalo na prihode poljoprivrednika i dovelo do strašnog disbalansa u odnosu nabavke inputa u proizvodnji i cene krajnjeg proizvoda. Kada se na to doda visoka cena zakupa zemljišta, uticaj suše na useve, kašnjenje i drastično smanjenje subvencija u proizvodnji u odnosu na raniji period i divljanje cene energenata, možemo sasvim slobodno reći da je nemar i nebriga Ministra poljoprivrede, ali i ostalih članova Vlade, doveo poljoprivrednike u položaj koji može rezultirati samo otvorenom pobunom i vapajem za pomoći. Umesto da su se ovim problemom bavili kada je spoljašnja temperatura bila 45 stepeni celzijusa pa i više, sačekali su da im poljoprivrednici zakucaju na vrata da ih o toj činjenici i obaveste. Takođe, predlog mera pomoći koji se pojavio nakon pritiska poljoprivrednika obuhvata svega oko 2.5 milijardi dinara za 50.000 gazdinstava (a ima ih oko 350.000), ne obuhvata traženo povećanje subvencija po hektaru i ne nudi rešenje za predstojeću žetvu suncokreta, soje i kukuruza. Podsećamo, otkup prava fudbalske Premijer lige je koštao nešto preko 70 milijardi dinara ili 600 miliona eura!
Istina je da novca ima, ali ne i za poljoprivrednike.
Demokratska stranka će uvek i stalno biti uz svoje građane i nudiće najbolja rešenja. Zbog toga će i u ovoj prilici, kao i uvek, voditi računa o agrarnoj politici, pravima poljoprivrednika i njihovim porodicama.

Informativna služba DS GrO Subotica

Ostavite odgovor